Phishing

Phishing e-mails in omloop

Deze week is er een e-mail verstuurd die van PostNL lijkt te komen. Deze phishing e-mail is door criminelen mogelijk op grote schaal verstuurd naar onze klanten. Ook kunnen klanten de e-mail meerdere keren ontvangen hebben.

Ik heb een phishing e-mail ontvangen. Wat moet ik doen?

We adviseren u om niet op de internetlink te klikken in de e-mail of om de e-mail door te sturen aan anderen. Heeft u de mail ontvangen dan kunt u deze het beste direct verwijderen.

Ik heb toch op de link geklikt, wat nu?

Door op de link te klikken kan het zijn dat er een programma op uw computer is geïnstalleerd waarmee bepaalde bestanden op uw computer versleuteld worden. We raden u aan om uw computer te schonen met behulp van een virus scanner, zoals: Baidu, Bkav, CrowdStrike Falcon (ML), Cyren, F-Prot, McAfee-GW-Edition, Rising of Symantec.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij criminelen online ‘vissen’ naar uw persoonlijke (bank)gegevens of kwaadaardige software installeren op uw computer. U ontvangt een sms, e-mail of internetlink die afkomstig lijkt te zijn van bijvoorbeeld PostNL of ander bekend bedrijf.

Vervolgens wordt u gevraagd om in te loggen of om uw persoonlijke gegevens te controleren; bijvoorbeeld uw bankrekeningnummer, pincode, rijksregister nummer of creditcardgegevens. Er kan ook direct een klein programma (Trojaans paard) of virus geïnstalleerd worden die actief naar persoonsgegevens zoekt en deze naar de fraudeur verstuurt. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. Ook kan het virus (bestanden op) een computer blokkeren. Om de computer te herstellen, wordt u dwingend gevraagd geld betalen aan de fraudeurs.

Voorbeeld van een phishingmail die op dit moment in omloop is

Phishing mail

Afzenders van phishingmails

E-mails van PostNL zijn altijd te herkennen aan de extensie postnl.be of postnl.nl (de tekst achter het @). Hieronder een overzicht van de mailadressen van waaruit phishingmails worden verstuurd. Ook de ondertekenaar van de phishingmails is telkens iemand anders.

PostNL | MijnPakket [mailto:postnl.pakketzendingen@solcon.nl]
PostNL | MijnPakket [mailto:mail.pakketzending.postnl@versatel.nl]
PostNL | MijnPakket [mailto:mail.postnl.pakketten-noreply@versatel.nl]
PostNL | MijnPakket [mailto:pakketpost.postnl-mail@versatel.nl]
PostNL | MijnPakket [pakketzendingen.postnl-mail@versatel.nl]
PostNL | MijnPakket [Mail.post.nl-pakkettenservices@versatel.nl]
PostNL | MijnPakket [mailto:pakketpost.postnl.mailing@versatel.nl]
PostNL | MijnPakket [mailto:root@postnl.online]

Wat doet PostNL tegen phishing?

Wat kunt u doen tegen phishing?

Hoe herkent u phishing e-mails?

Wat doet u met een phishing e-mail?

U heeft al op de link geklikt. Wat nu?

Heeft u vragen over phishing?