Menu
Brexit

Goederen versturen naar

het Verenigd Koninkrijk?

Ontdek wat de brexit voor jou betekent

Brexit

Dit verandert er per 1 januari 2021

Verstuur je weleens goederen naar het Verenigd Koninkrijk (VK)? Dan gaat er wat veranderen. Vanaf 1 januari 2021 is er namelijk geen vrij verkeer meer van goederen tussen het VK en België. Zo moet er voortaan altijd aangifte gedaan worden bij de douane en kan je zending er hierdoor minimaal 1 dag langer over doen.

Wat gaat er veranderen?

Aanvragen EORI-nummer (zakelijk)

Bij zakelijk versturen naar het VK komt er nog iets meer kijken. Om goederen te kunnen blijven verzenden naar het VK moet je als zakelijke verzender een speciaal EORI-nummer (douanenummer) aanvragen bij de Britse overheid. Informatie over hoe je dit nummer kan aanvragen vind je op de website van de Britse overheid.

Aanleveren douane-informatie

Zendingen met goederen naar landen buiten de Europese Unie (EU) worden standaard gecontroleerd door de douane. Dit betekent dat je bij zendingen naar het VK voortaan een ingevuld douaneformulier én het juiste verzendlabel moet leveren. Als deze informatie ontbreekt, wordt de zending niet geaccepteerd.

Inklaringskosten

Door aangifte te doen worden er inklaringskosten gerekend door de Britse douane. Verstuur je niet zakelijk dan geldt er een vrijstelling tot een waarde van £39. Verstuur je zakelijk dan betaal je voor goederen met een waarde tot £135 uitsluitend BTW aan de Britse belastingdienst. Voor zendingen met een hogere waarde kunnen ook invoerrechten in rekening worden gebracht. Deze komen voor rekening van de ontvanger in het VK.

Online voorbereiden

Het VK wil van tevoren weten welke goederen binnenkomen en daarbij alle douane-informatie digitaal ontvangen. Door je zending online te frankeren kunnen we de douane-informatie direct met het land delen. Hierdoor zorg je voor een soepel douaneproces, zonder vertragingen.

Zakelijk

Verstuur je zakelijk via Mijn PostNL of maak je gebruik van de API? Dan gaat online frankeren automatisch goed als je jouw systemen hebt aangepast. Welke aanpassingen nodig zijn, is afhankelijk van het systeem waarmee je werkt. Op onze developers portal vind je alle informatie die je nodig hebt.

Let op: de douane is extra streng wanneer je verzendt uit naam van een bedrijf.

Niet zakelijk

Verstuur je niet zakelijk? Frankeer en betaal dan online via de PostNL Online Verzendservice. Print thuis je verzendlabel en de douaneformulieren af en lever alles in bij je PostNL-punt.

Verzendtarieven naar het VK

Het tarief voor het verzenden naar het VK zou per 1 januari 2021 kunnen veranderen. We zijn hierover nog in onderhandeling met het VK. We houden je op de hoogte.

Lees de veelgestelde vragen