Achtergrondinformatie
Vraag en antwoord
Sinds februari 2020 is de brexit een feit, maar vanaf 1 januari 2021 heeft het ook gevolgen voor het verzenden van goederen naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Er is dan geen vrij verkeer meer van goederen tussen België en het VK. Voor verzending naar het VK gelden voortaan de voorwaarden voor verzending naar een land buiten de EU. Zo moet er voor elke zending aangifte gedaan worden bij de douane. PostNL heeft zich voorbereid op een harde brexit. We vragen onze (zakelijke) klanten om hetzelfde te doen.
1. Algemeen
Wat is de status van de brexit?
Het Verenigd Koninkrijk is per 31 januari 2020 uit de EU gestapt. Tot 1 januari 2021 is er een overgangsperiode waarin het VK en de EU nog onderhandelen. Wat we wel al weten: goederenzendingen naar het VK moeten vanaf 1 januari 2021 voldoen aan de verzendvoorwaarden voor landen buiten de EU.
Meer algemene informatie over de status en de gevolgen van de brexit is te vinden op:
- https://diplomatie.belgium.be/nl/brexit
- https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/brexit
- https://www.vlaanderen.be/brexit
- https://www.wallonie.be/fr/brexit
Bedrijven kunnen zich voorbereiden met de brexit-impactscan:
Voor wie heeft de brexit gevolgen?
Alle klanten die goederen verzenden naar het VK. Dit zijn zowel consumenten als zakelijke verzenders. Een envelop met een gadget erin of een pen, valt ook onder de categorie goederen. Voor gewone post en documenten zal de impact minimaal zijn.
Voor welke producten heeft de brexit gevolgen?
Voor alle poststukken waar goederen in meegestuurd mogen worden.
Geldt de brexit voor het hele Verenigd Koninkrijk?
De brexit geldt voor Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Ook Isle of Man valt voortaan buiten de EU, de speciale afspraken met de EU komen te vervallen.
De brexit geldt niet voor Ierland, dit land blijft wél onderdeel van de EU. Gibraltar en de Kanaaleilanden (Guernsey en Jersey) vallen binnen de handelsafspraken nu al buiten de EU, daar verandert dus niets voor.
Wat betekent de brexit precies voor het verzenden naar het VK?
Er is geen vrij verkeer meer van goederen tussen het VK en België. Voor het VK gelden voortaan de voorwaarden van een land buiten de EU:
- Er moet aangifte gedaan worden bij de douane, dus douaneformulieren zijn verplicht.
- Er moeten mogelijk BTW, invoerrechten en inklaringskosten betaald worden.
- Zakelijke verzenders moeten zich registeren bij de Britse belastingdienst, omdat ze daar rechtstreeks belasting aan moeten betalen.
- Zakelijke verzenders moeten een EORI-nummer (douanenummer) aanvragen bij de Britse overheid om belastingaangifte te kunnen doen.
- Zendingen moeten online voorbereid/gefrankeerd worden.
Let op: er kunnen nog andere regels gelden voor het invoeren van bepaalde goederen, zie https://www.gov.uk/prepare-to-import-to-great-britain-from-january-2021
Waarom moet ik de zending online voorbereiden (zakelijk)?
Landen buiten de EU willen weten wat hun land binnenkomt. Dat is vastgelegd in de internationale regelgeving en gaat om veiligheid, een soepele douane-afhandeling en tijdige bezorging. Daarom moet elke zending online voorbereid zijn en een verzendlabel met barcode hebben. PostNL kan dan alle informatie over de zending rechtstreeks doorsturen naar het VK. Op deze manier voldoen we aan de internationale regelgeving en voorkom je retouren, vertraging of zelfs vernietiging van de zending. Zo streng kunnen ze zijn.
Verandert de bezorgtijd naar het VK?
Door extra handelingen en aangifte bij de douane kan de zending er minimaal 1 dag langer over doen.
2. PostNL en de Brexit
Wat is de impact van de brexit op de dienstverlening van PostNL?
Wij bereiden ons nu zo goed mogelijk voor zodat de impact voor onze klanten zo minimaal mogelijk is. Ook proberen we onze klanten zo goed mogelijk over de brexit te informeren. Om onze dienstverlening optimaal uit te voeren moeten klanten een aantal zaken wel zelf regelen.
Hoe bereidt PostNL zich voor op de brexit?
We bereiden ons maximaal voor op een harde brexit per 31 december 2020. Dat houdt in dat we ál onze logistische processen aanpassen om zendingen van en naar het Verenigd Koninkrijk op dezelfde manier als een land buiten de EU te kunnen verwerken. We adviseren onze klanten om dat ook te doen.
3. Douaneformulieren
Waarom moet ik douaneformulieren gebruiken voor het VK?
Landen binnen de Europese Unie hebben een handelsovereenkomst die zakendoen makkelijker maakt. Eén van de afspraken is dat voor EU-landen onderling geen douanehandeling nodig is. Nu het VK geen lid meer is van de EU komt deze afspraak voor die bestemming te vervallen. Net als andere landen buiten de EU zijn douaneformulieren en de daarbij horende extra informatie verplicht. Meer informatie vind je op onze webpagina douaneformulieren.
Welke extra informatie moet ik gaan meeleveren?
Afhankelijk van het type zending en de inhoud kan je rekening houden met onder andere:
- type product
- productomschrijving
- aantal
- gewicht
- HS-code (alleen voor zakelijke zendingen)
- land van oorsprong (niet verplicht)
- Commerciële waarde van de goederen en munteenheid
Hoe moet ik deze extra gegevens aanleveren?
Consument:
Zorg dat je de informatie bij de hand hebt. Bij het online frankeren van jouw zending via de Online Verzendservice, vul je de gevraagde gegevens in. Je print thuis je verzendlabel en de douaneformulieren af en levert alles in bij je PostNL-punt.
Zakelijke verzender:
Maak je gebruik van Mijn PostNL? Zorg dan dat er kolommen met de extra informatie in het document dat je uploadt (CSV, Excel) staan. Het gaat dan automatisch goed. Maak je gebruik van de PostNL API, zelfbouw of plug-ins? Dan moet je zelf je systemen aanpassen, zodat je de extra informatie met ons kan delen. Hoe je dat doet? Meer informatie vind je op onze developers portal. Deel die met je IT-afdeling, zij weten er raad mee.
4. Extra kosten: BTW, invoerrechten en inklaringskosten
Wat moet ik extra betalen aan BTW, invoerrechten en inklaringskosten
Door aangifte te doen, kunnen er voor zakelijke verzenders extra kosten gerekend worden door de Britse douane. Deze kosten zijn afhankelijk van het soort zending. Consumenten in België, die een geschenk versturen naar het VK zijn vrijgesteld tot een bedrag van £39 (ongeveer 43 euro). Bij duurdere verzendingen betaalt de ontvanger in het VK de extra kosten.
Onderstaande tabel laat zien welke kosten betaald moeten worden door wie.
Registratie Britse belastingdienst | Invoerrechten en btw aan het VK | Inklaringskosten aan het VK | ||
consument | Geen goederen (brief) | Niet van toepassing | Nee | Nee |
consument | Geschenk waarde < £39 | Niet van toepassing | Nee | Nee |
consument | Goederen waarde > £39 | Niet van toepassing | Ja ontvanger betaalt via betaalverzoek van bezorgpartner in het VK (Royal Mail) | Ja £8 tot £12 ontvanger betaalt via betaalverzoek van bezorgpartner in het VK (Royal Mail) |
zakelijk | Goederen Waarde < £135 | Verplicht | Invoerrechten: nee Btw: ja Verzender betaalt direct aan Britse belastingdienst | Niet van toepassing |
zakelijk | Goederen Waarde > £135 | Facultatief | Ja ontvanger betaalt via betaalverzoek van bezorgpartner in het VK (Royal Mail) of afhaalpunt | Ja £8 tot £12 ontvanger betaalt via betaalverzoek van bezorgpartner in het VK (Royal Mail) of afhaalpunt |
Gelden deze kosten voor alle zakelijke verzenders?
Nee, dit geldt alleen voor zakelijke verzenders die versturen naar consumenten in het VK (B2C). Voor bedrijven die verzenden naar bedrijven in het VK geldt dit niet.
Waar kan ik hier meer informatie over krijgen?
Je kunt hiervoor terecht bij de belastingdienst of de FOD Economie. Zij zijn de aangewezen instanties in België om bedrijven zo goed mogelijk te informeren over de brexit.
5. EORI-nummer
Wat is een EORI-nummer?
Een EORI-nummer is een identificatienummer die je gebruikt om informatie uit te wisselen met de douane.
Wanneer moet ik een EORI-nummer aanvragen?
Een EORI-nummer heb je nodig als je zakendoet over de grens met een land buiten de EU. Je hebt het nodig wanneer je aangifte doet of een vergunning aanvraagt.
Waarom heb ik een EORI-nummer nodig voor het VK?
Je hebt het EORI-nummer nodig om BTW te kunnen betalen aan de Britse belastingdienst
Ik heb al een EORI-nummer (douanenummer) voor landen buiten de EU. Kan ik deze gebruiken voor het VK?
Nee, helaas kan je die niet gebruiken. Om te kunnen handelen met het VK moet je een apart EORI-nummer direct aanvragen bij de Britse overheid.
Waar kan ik hier meer informatie over krijgen?
Je kunt hiervoor terecht bij de belastingdienst of de FOD Economie. Zij zijn de aangewezen instanties in Nederland om bedrijven zo goed mogelijk te informeren over de brexit en zakendoen met het VK.
Specifiek voor Consumenten en klein zakelijk (via retail of postweb)
Ga ik nu meer betalen voor mijn zending naar het VK?
Ja. Voor meer informatie over onze tarieven vind je op onze website.
Specifiek voor Zakelijke verzenders (MijnPostNL, PostNL API, Zelfbouw ,Plugins)
Het VK valt straks buiten de EU, moet ik gaan aanbieden op andere productcodes?
Alleen wanneer je nu onze verzendoplossingen pakketten EU (= 4952, 4950,4940, 4944) voor bestemming VK gebruikt. Je gebruikt dan voortaan de productcodes 4945 en 4947. Voor alle andere verzendoplossingen blijft dit hetzelfde.
Ga ik meer betalen voor mijn zending naar het VK?
Alleen wanneer je nu onze verzendoplossing pakketten EU gebruikt, ga je meer betalen. Vanaf 1-1-2021 gelden de voorwaarden en tarieven voor pakketten niet EU. Afhankelijk van de afmeting en gewicht van de zending, stijgen de kosten met gemiddeld €4,68.
Verandert er meer dan alleen de tarieven en de productcodes?
De belangrijkste wijzigingen voor het zakelijk versturen van pakketten zie je in de tabel hieronder. Vanaf 2021 gelden de voorwaarden onder buiten de EU.
Zijn er aanpassingen nodig voor API, zelfbouw of plug-ins gebruikers?
Ja. Voor douaneformulieren is meer informatie nodig dan nu. Onder andere over het product, inhoud, gewicht en waarde. Klanten zullen deze informatie mee moeten geven via de systemen. Bij geen of onjuiste gegevens kunnen de zendingen niet worden verwerkt en worden de poststukken retour gestuurd naar de afzender. Wat precies per systeem nodig is, kun je vinden op onze developers portal.
Voor hulp en vragen hierover kan de klant contact opnemen met Customer IT team: +31 (0)88 225 56 51 of citservicedesk@postnl.nl.
Wat betekent dit voor klanten die gebruik maken van Parcelware Desktop?
Voor Parcelware Desktop-gebruikers vervalt bestemming Verenigd Koninkrijk. Parcelware desktop wordt namelijk uitgefaseerd. Klanten wordt aangeraden voor het Verenigd Koninkrijk over te stappen naar Mijn PostNL of API. Technische informatie hierover staat op de developers portal. Klanten worden hier apart over geïnformeerd.
Voor hulp en vragen hierover kan de klant contact opnemen met Customer IT team: +31 (0)88 225 56 51 of citservicedesk@postnl.nl.
Retouren uit het VK
Hoe zit het met retouren?
Wanneer Britse consumenten iets bestellen vanuit een Belgische webshop, dan kunnen ze het ook terugsturen. Dan ontvangen we dus eigenlijk een zending met commerciële waarde vanuit een land buiten de EU. Er moet dan ook bij de Belgische douane-aangifte worden gedaan en er kunnen btw en inklaringskosten in rekening worden gebracht bij de webshopeigenaar.