PostNL ontwikkelt hoogtechnologisch sorteer- en distributiecentrum in Evergem

PostNL werkt samen met Weerts Group voor de ontwikkeling van een gloednieuw pakkettensorteer- en distributiecentrum in Evergem en zet hiermee een belangrijke stap op het gebied van verduurzaming en innovatie. Met de bouw van dit duurzame pand investeert PostNL verder in e-commerce in België en bestendigt het zijn positie als kwalitatieve e-commerce partner. PostNL creëert hier directe werkgelegenheid voor zo’n 120 PostNL-medewerkers en voor 175 bezorgers die werken voor de ondernemers waarmee PostNL samenwerkt.

Lokale investering in kwalitatieve dienstverlening

“We kondigen met trots de bouw van dit tweede Belgische hoogtechnologische sorteer- en distributiecentrum aan,” zegt Rudy Van Rillaer, Managing Director PostNL in België. “Hiermee geven we verder invulling aan onze ambitie om lokaal verder te groeien, niet alleen in capaciteit, maar ook in kwaliteit. We verstevigen zo onze positie in de markt en blijven op die manier dé e-commercepartner in de Benelux.”

Met een maximale sorteercapaciteit in twee processen van in totaal 115.000 pakjes is de bouw van dit depot in Evergem een investering die ervoor zorgt dat PostNL alle pakjes efficiënt en zoals beloofd bezorgt. Dankzij een eerste sorteerproces geraken de pakjes van bij de webwinkels tot in de juiste bezorgregio. Bij een tweede proces rollen de pakjes recht van op de sorteerband in de camionettes.

Lokale werkgelegenheid

PostNL plant het distributiecentrum eind 2023 in gebruik te nemen, net op tijd voor de eindejaarsperiode, de drukste periode van het jaar voor alle e-commerce spelers. In eerste instantie zullen er dagelijks tot 175 camionettes geladen worden en zijn er 120 voltijdse PostNL-medewerkers aan de slag om het operationele proces in goede banen te leiden.

PostNL België heeft ondertussen zo’n 1.000 medewerkers in dienst (waarvan meer dan twee derde in vast dienstverband) en blijft het bedrijf aanwerven om verder te groeien. Samen met de 1.200 bezorgers, waarvan het overgrote deel in loondienst bij zo’n 220 ondernemers, heeft PostNL een stevige poot op de Belgische e-commerce markt.

PostNL werkt voor dit project samen met Weerts Logistics Parks, deel van Weerts Group. “Als familiebedrijf hanteren wij een langetermijnvisie op waardecreatie in een breder maatschappelijk perspectief,” vertelt Pascal Weerts, CEO Weerts Group. “We zijn fier om onze bijdrage te kunnen leveren aan dit project van PostNL met hoge toegevoegde waarde inzake het scheppen van werkgelegenheid en economische ontwikkeling in het Vlaams Gewest.”

Investeren in duurzaamheid

Het nieuwe sorteercentrum in Evergem zal BREEAM “Excellent”-gecertifieerd zijn. Dat betekent dat alles erop voorzien is om te werken met de laagst mogelijke milieu-impact; de sorteermachine is zeer energie-efficiënt en er wordt geïnvesteerd in duurzame installaties, zoals installaties om warmte terug te winnen, LED-verlichting en bewegingsdetectoren om het energieverbruik te verminderen.

PostNL heeft 28 soortgelijke sorteer- en distributiecentra in de ganse Benelux. Vanuit de zeven Belgische depots en het andere hoogtechnologische sorteercentrum in Willebroek vertrekken er op een gemiddelde dag 1.200 bezorgers om alle pakjes snel en gemakkelijk tot bij de mensen te brengen in alle hoeken van het land.

“We kijken steeds waar we kunnen winnen op vlak van duurzaamheid,” vertelt Van Rillaer. “Op dit moment opereert de ganse PostNL-organisatie 100% CO²-neutraal. Maar we zijn ambitieuzer; tegen 2030 bezorgen we de volledige last-mile uitstootvrij en wekken we 60% van alle benodigde energie op al onze locaties zelf op.”

Dat vraagt investeringen, ook in het wagenpark. Op dat vlak stimuleert en faciliteert PostNL de bezorgondernemers waarmee het bedrijf samenwerkt. Zo wordt een CO²-vrije bezorging van deur tot deur stilaan realiteit.

"De ambities inzake duurzaamheid van PostNL sluiten naadloos aan bij onze eigen filosofie inzake de ontwikkeling van een portefeuille van duurzame, respectvolle en innovatieve projecten,” zegt Weerts.