Brexit en de gevolgen

Bij het versturen van post en pakketten

De brexit heeft gevolgen voor iedereen die verzendt en bezorgt naar én vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK). Dit gaat met name over brieven en pakketten waar goederen in zitten. Over de gevolgen die dit heeft voor het versturen en ontvangen leggen we meer uit.

VK verlaat de Europese Unie

Op 29 maart 2019 verlaat het VK de Europese Unie en is hierna geen lid meer van de EU. Een belangrijk gevolg: na deze datum gelden er andere voorwaarden bij de samenwerking van partijen uit het VK met een EU-land zoals België. Dit gaat vooral over voorwaarden op het gebied van bezorgtijden, aanlevervoorwaarden, douaneformaliteiten en tarieven.

Wat er precies verandert

Volledig ingevulde douaneformulieren vereist bij elke zending
Post en pakketten die goederen bevatten worden niet geaccepteerd wanneer benodigde informatie ontbreekt. Het VK wordt van een EU-land na de brexit een NON EU-land, een vereiste is dan dat je douaneformulieren bijvoegt bij elke zending. Het is daarom van groot belang dat je douaneformulieren volledig invult én de juiste labels gebruikt. Maak je gebruik van een API of andere systemen vanuit je eigen administratie? Zorg dan dat deze met hulp van je eigen IT-afdeling worden aangevuld met de nieuwe vereiste informatievelden. De technische informatie voor de juiste aanpassingen is beschikbaar op de developer site . Onderstaande zaken veranderen:

  • VK wordt van EU-land een NON EU-land: al onze systemen passen we aan waarbij we uitgaan van de harde brexit bij de wijzigingen.
  • Mogelijk extra strenge douanecontroles.
  • Tarieven en aanvullende toeslagen kunnen veranderen als gevolg van extra formaliteiten.

Harde of zachte brexit?

Het uitgangsscenario is dat het VK de EU op 29 maart 2019 verlaat. Dat dit gevolgen heeft, is een feit. Wanneer deze gevolgen precies ingaan, is nu alleen nog niet bekend. Dit hangt namelijk af van een zogenaamde harde of zachte brexit: - bij de zachte brexit komt er een overgangsperiode in de overeenkomst tussen het VK en de EU. Hierdoor hebben alle partijen de tijd om zich voor te bereiden op de gevolgen. Deze overgangsperiode duurt minimaal tot 31 december 2020. - bij een harde brexit geldt er geen overgangsperiode en wordt alles per direct omgezet.

PostNL bereidt zich voor op harde brexit

Alleen als we op dat scenario rekenen, bereiden we ons maximaal voor. Deze voorbereiding houdt in dat we al onze processen aanpassen om het versturen van brieven en pakketten naar het VK als NON EU-land te kunnen verwerken. Daarnaast zijn we hard aan de slag om de gevolgen zoals eventuele tariefswijzigingen in kaart te brengen. Zodra dit bekend is dan communiceren we hierover.